miércoles, 2 de julio de 2025

CAMIMECRES: fi de la temporada 2024-2025 amb tres textos escrits per a l'ocasió

 Cada dimecres durant el matí un grup de caminants sèniors recorre sendes, senders, corriols,  camins i similars del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt. CAMIMECRES és el nom del grup. 

Aquest dimecres 2 de juliol s'ha tancat la temporada amb un recorregut i dinar de germanor a Vacarisses. Com passa cada dimecres, assisteix qui vol i pot. Les absències es consideren  com si estiguessin presents però no és el mateix.

A continuació hi ha tres textos de fabricació cassolana per part de qui escriu. Si no estan millor és perquè aquest plumilla no en sap més però promet seguir aprenent i millorant. El segon i el tercer text han estat escrits sota demanda d'una persona del grup, organitzadora de la trobada d'avui. En el seu moment em va demanar una glossa de cada persona a partir de una foto lliurada abans. 

Per respecte a la privacitat, aquí no es pengen les dues fotos i, quan s'hagin de citar a persones en concret,  només figuraran les seves inicials.

PRIMER TEXT: per a tot el grup de CAMIMECRES. No llegit avui.

SEGON TEXT: dedicat a F.O.,  la persona que planifica el recorregut de les sortides. S'ha llegit en el dinar, davant la seva presència. Es basa en una foto seva, caminant per un sender pedregós en suau pujada.

TERCER TEXT: dedicat a P.O., la persona que fa que els dimecres siguin possibles: convoca la trobada cada dimarts. Es basa en una foto seva a sota d'una alzina coneguda per tothom. També ha estat llegit en el dinar, davant la seva presència

------------------------------------------------

PRIMER TEXT PER A TOT CAMIMECRES:

Els corriols sumen i CAMIMECRES,  més



El tancament d’una altra temporada  és un bon senyal que confirma que  el model CAMIMECRES segueix funcionant. Un model basat en congregar séniors de vida lenta però  amb molta joventut acumulada. El grau d’assistència de cada dimecres depèn de les possibilitats personals.


D’entrada, a nivell superficial, es tracta de   sortir d’hora i arribar per fer o gaudir del dinar o, potser,  quasi tancar el Mercadal dels dimecres. Per aconseguir els objectius de cada dimecres  cal lliurar el teu GPS a qui coneix tots els senders i corriols del parc natural, caminar al ritme establert, encomanar-te a les teves circumstàncies, esmorzar, compartir i tornar sa i estalvi, amb una norma no escrita:  qui va l’últim sol tenir preferència d’espera i tothom sovint  s’atura. En aquests moments vitals,  competir només és estar ben vius, avançar t’obliga a  saber on trepitges per no caure  i a enfocar els ulls no massa enllà perquè les limitacions vitals i visuals manen. Converses apart del silenci?: nets, viatges, menjars, experiències,  records de no se sap quan, medicines, metges o qualsevol  afectació que pugui pertorbar la placidesa del deixar fer, deixar passar. 


Aquestes matinals dels dimecres són un èxit col·lectiu, perquè assisteix el personal quan vol o quan pot, les perspectives paisatgístiques  són properes i inabastables, hi ha força puntualitat, mínimes lesions, cada vegada més bastons i menys beure de la bota amb vi, les pèrdues són impossibles anant amb qui anem, l’esmorzar mai falta i els nivells  de sucre tampoc mai baixen. Entre Birbas, Artiach, petaques, termos amb cafè compartit  i d’altres menudalles sòlides o libacions  líquides, és difícil que es  diagnostiquin  hipoglucèmies. Hi ha consciències evidents de que es  compleixen anys però voldríem creure que quasi passen desapercebuts, tot i que tothom sap que l’única manera de viure molts  en aquests moments és envellint. 


També s’ha de dir  que els camins triats en CAMIMECRES poden posar a prova algunes habilitats del personal. De fet, tothom que s’apunta ho intueix, està en l’ambient i es va descobrint pas a pas. No perquè ho anuncii la convocatòria dels dimarts, que és un text  minimalista i concís, escrit per qui en presència li agrada expressar-se amb moderada loquacitat. A continuació, l’elecció de la ruta  sol ser un misteri, i no  perquè no hi hagi sinó perquè qui la tria deu tenir un laberint de cruïlles trepitjades tal en el seu mapa mental,  que  li queda molt poc  espai per a originalitats, lluïments o invents andarins. En tot cas,  sempre aconsegueix trobar una, o nova per al públic assistent o repetir un tros i empalmar amb una altra. I si no té inspiració, democràcia digital en versió pregunta: hi ha suggeriments?  


Amb tot, la seva intuïció deu funcionar quan mira el grup i radiografia el personal apuntat. En el punt de trobada, sol arribar amb un micro-paperet retallat tipus antiga llista de la compra. Allà figura el públic assistent i distribueix al personal en cotxes com si fos la cambra de sortida prèvia a una cursa atlètica. 


Curiositat i descoberta van de la mà en cada caminada, així com l’elecció d’un menjador amb vistes i el muntatge d’artilugis casolans que implica fer la foto de grup. La immensitat del nostre  parc natural sempre ofereix perspectives, detalls i denominacions de pics, espais i turons, tot un cúmul de noms  no aptes per a algunes retentives.  


Tampoc solen faltar especialitats de la casa, seleccionades i copiades a continuació, fruit de les seves descripcions digitals compartides  en acabar cada etapa. En el seu diccionari de pas hi ha conceptes repetits i suats, per exemple (textuals): “ corriols, oquetats, rocaters, esbarzers, torrenteres, coves, avencs, camins atorrentats, rieres, ziga-zagues, fonts, runes, cases en runes,  senders, grimpades, baixada per trams pedregosos i relliscosos, despreniments, vegetació bruta, tobogans de pluja que baixen, ortigues, passos ‘graciosos i divertits”. Tot un divertiment.


Les paraules ja ho denoten i deuen ser el gran atractiu ocult de les convocatòries: són entreteniments constants triats segons preferències personals o sota demanda, tenint en compte les seves encertades adaptacions a cada estació i meteorologia: sol, ombra, boira, fred, aigua, humitat. Al final, per fi!, la bona notícia desitjada que alguna vegada apareix, però ja al final: “tram rocater fàcil, camí ample i arribada al cotxe”. 


Com es dedueix, són matins intensos en èpoques convulses,  caminades que semblen illes aïllades que s’allunyen del que passa al món, dins d’un parc natural que també és un altre món.


CAMIMECRES sense el factor humà no existiria. Aquesta obvietat es demostra més enllà de la llargada de la fila inicial.  Qui no ve o qui no pot venir sovint ho pot justificar amb raons vitals “de gran pes”: m’he adormit, tinc d’altres compromisos, quina mandra!, aquest matí  ni amb “3 en 1” poso els ossos en el seu lloc,  no m’agrada la humitat, pares i mares de nets i netes em necessiten una altra vegada i van..!, tinc  d’altres compromisos i aprenentatges pendents, col.laboro en solidaritats i programes d’ajut social, estic en procés de recuperació o  en ‘dique seco’. I, una de les més abundants:  m’ha tocat xuclar de la mamella de l’IMSERSO o atendre d’altres iniciatives viatgeres properes o llunyanes. O bé, no puc perdre ofertes, descomptes o vals promocionals del 2 x 1 en temporada baixa per anar a on sigui.


A banda d’això, potser no ens fixem massa però la importància de la motxilla és fonamental. La portem plena d’anys i vivències acumulades però els dimecres, a la nostra esquena també l’afegim útils i viandes. Tot el conjunt pesa i se suma a les situacions de cada txasis corporal. Si hem d’aprendre i molt és de qui la vida l’ha descobert allò que tots sabem però volem ignorar fins que passa, quan la teva salut actual no l’esculles i no admet provar-la en la muntanya: seria una temeritat. Aturada per accidents, infeccions, rehabilitacions, disfuncions diverses i l’ús de l’energia del no caminar per reposar i veure els recorreguts a distància, assegut als marges del camí.


Si d’algú hem d’aprendre molt, per exemple,  és de qui  ha convocat aquesta trobada a Vacarisses, tot un model de superació de dificultats de salut pròpia i aliena en entorns familiars complicats. CAMIMECRES ha sigut, segons les seves pròpies paraules,  un “refugi emocional” on, segons afegeix “ m’he sentit  valorat i apreciat. M’he enriquit com a persona”. El nostre company, sempre amb ganes d’afegir-se al grup però signant  el seu missatge de confirmació amb una frase que va més enllà: “el dimecres vinc però si no hi sóc no m’espereu”, i sí que hi ets. D’una forma o una altra sempre hi ets, el mateix que la resta de persones absents per motius X. Quina alegria comptar també amb el pensament absent qui no hi és! 


Els corriols ens esperen sempre. Juntament amb els arbres, tot quedarà aquí per a rebre a d’altres generacions. Vigilem la seva conservació per deixar-ho tot el millor possible. 


Acabem amb un desig: que la nostra motxilla personal i col·lectiva continuï omplint-se, amb menys pes material però amb més càrrega vital. Sumar és afegir. I sempre és millor que restar. CAMIMECRES  suma  cada temporada. 


Que, gràcies a absents i presents, tot continuí així  durant molts anys!


En conclusió,  que CAMIMECRES segueixi sent més!



Evaristo

Terrassa, 02/07/2025


----------------------------------------------------


SEGON TEXT: 


F. O. o la precisió



La fotografia recull molt bé una mostra de la transcendència vital del seu amor pels espais a l’aire lliure. El pas llarg i precís en pujada és la seva forma d’estar en el mon de la muntanya. La seguretat i el domini del terreny tenen una conseqüència en qui confia en el seu guiatge: serveix per cuidar de la forma d’estar dels altres. Cada metre recorregut és més fiable que contractar  una assegurança a tot risc. Anar darrera seu és beneficiar-se de les seves eleccions, tot i que sovint et posa a prova entre pedres, corriols, rocaters i vegetació diversa que pot deixar senyals en la teva pell. La seva forma d’entendre la “diversió” en els camins està per sobre de la monotonia i d’un suposat avorriment, el qual també sovint és necessari per trobar llum i demostrar-te a tu mateix allò que es diu: “Les millors idees surten mentre es fa esport”. 


El cap endavant, concentrat en els seus pensaments i en el camí, potser amb el pilot automàtic endegat perquè no és capaç de recordar quantes vegades ha trepitjat aquesta ruta, sempre sense bastons, amb roba i motxilla vintage i amb molt quilometratge a sobre del seu cos, tot forma part d’una manera de mimetitzar-se amb el món i més amb el seu món, de poques paraules però precises, sovint amb un toc sarcàstic i incisiu, tot en un estil molt personal. 


Conduir CAMIMECRES  no li deu ser  difícil. Sap que confiem en les seves decisions. Ho veiem mirant sovint darrera per saber l’extensió del grup i qui va al final. Domina el fet d’esperar, potser perquè sap que qui dignifica al primer és l’últim i tothom és igual d’important en cada grup. 


En tot cas, sempre ens quedarà la incògnita de saber quines connexions neuronals es construeixen en el seu cap quan va per territoris oberts, trepitjant pedres, amb pas decidit, pensatiu però endavant. Per les proves  que tenim, les propostes que madura són excel·lents i els resultats compartits, també. Després de tantes sortides diàries durant tants anys s’ha guanyat el presumir del seu lema: “Camina i rebenta” però tots sabem que sempre vigilarà perquè ningú del grup rebenti, ell el primer. La seva precisió, cura dels altres i  sentit comú no s’ho permetrien mai.


F., t’estimem!



Evaristo

Vacarisses, 02/07/2025


------------------------------------------------------


TERCER TEXT:


P. O. o la bonhomia



La bonica alzina de la foto, amb les seves branques obertes, acollidores per a  tothom, retrata molt bé la bonhomia de P. L’arbre mític ha resistit anys i generacions que l’han vist i admirat. La seva gran envergadura està oberta i reforçada amb pals perquè aguanti més,  preparada perquè la gent que passa busqui refugi i gaudeixi de l’espectacle que la natura ens regala quan  es conserva com cal.


La cara de satisfacció de P. sota l’alzina és senyal del plaer del camí, de la recompensa de l’esforç i de que la festa va per dintre: el gaudir de la presència amb l’alzina, malgrat forats en el tronc de l’arbre i ocasionals recaigudes de la salut personal; saber conviure amb l’edat i, sobre tot, amb les persones que l’envolten. Perquè P. necessita parlar, compartir, gaudir del plaer de l’aturada i de la conversa. Les seves “branques” s’alimenten amb qui camina al seu costat, escoltant les seves idees i interpretacions, que poden ser  diferents a les seves.  


Els bastons en la mà, de forma relaxada aquí,  en acció es converteixen en màquines manuals que li ajuden a seguir al seu ritme, perquè les seves forces i ànims no defalleixin mai. És tot un exemple de superació i de mirar endavant. A més, el seu grau de coneixement del parc natural és molt alt, fruit de les moltes caminades amb bons guies, i de  la seva curiositat i ganes de saber.


Sempre que pot llueix i presumeix amb orgull de la seva marca estimada (GRMANIA) -aquí en el polar-, el logotip símbol d’anys de convivència,  de camins,  salut,  bons moments i millor riure. 


Paco és adaptació a cada situació: alegria, cant, serietat quan toca, debat, discussió, sempre preocupat per tothom. I cada dimarts convocant al personal de CAMIMECRES amb un missatge concís que tothom entén. Perquè P. és imprescindible: és el principi de cada dimecres. I ja van molts. 


P., t’estimem!



Evaristo

Vacarisses, 02/07/2025



NOTA FINAL:

Si has arribat llegint fins aquí, moltes gràcies: se suposa que costa menys que una sortida de CAMIMECRES. 




domingo, 25 de mayo de 2025

Etapa 5 del GR 151 - Abat Oliba entre Vic y Pantano de Sau

 



Tras las huellas   de capellanes, nobles y bandoleros



La entrada en los paisajes y espacios de Osona, Guilleríes y Savassona traía recuerdos de antiguas  historias y leyendas donde capellanes, nobles y bandoleros habían campado a sus anchas en épocas anteriores. Hasta se sospecha que  con presuntas  connivencias entre los tres  términos y especies humanas, conectados e intercambiables. Se cree que aquellos modelos para mandar, controlar y avasallar también existen ahora, con otros nombres, acepciones y puestas en escena. El pueblo llano, como siempre, siendo  mayoritario,  apenas se le menciona en  ningún sitio. La historia oficial pertenece a los de siempre.  Castillos, iglesias, monasterios, masías, capillas, murallas, fortificaciones, campos, pantanos, cuevas: la fuerza bruta para levantar todo era  para las gentes anónimas. Así seguimos. Como siempre.


Prolegómenos


La explosión de la actual primavera ha producido una borrachera adictiva y continuada debido al poder narcotizante del color verde. Necesitábamos agua y , cuando llegó, coincidió y animó el resurgir de vidas, o aletargadas o casi secas. Miraras por donde miraras en la Plana de Vic deslumbraba el verde por terrenos que solo son llanos en la toponimia y en la parte central. ¡Camine usted por los laterales y sentirá en sus piernas el “llano subida” y el “llano bajada”! 

La etapa del GR151 Abat Oliba trnascurre  entre Vic y Sant Romà de Sau, pantano y Parador. Había tres opciones de kilometraje, a escoger: 27,15, 18 y 13, todo más o menos/ y depende. Aquí reflejaremos andanzas en la primera de las posibilidades.

Más adelante, observe su cuerpo después de pasar  por  Pont del Bruguer (0.9 km), Font de les Eres (3.4 km), Moli de la Calvaria (4.2 km), Molí d'Altarriba (4.8 km), Les Set Fonts (5.8 km), Ermita de Sant Roc (6.5 km), Font Trobada (8.2 km), Ermita de la Damunt (9.2 km), Font dels Foquers (9.7 km), Església de Sant Esteve de Tavèrnoles (10.2 km), Pedra del Sacrifici (12.1 km), Coll de Passarella (12.9 km), Font De Fussimanya (15.4 km), Monestir de Sant Pere de Casserres (19.5 km), Puig dels Moros (21.4 km) y vistas al Pantano de Sau. Aunque la opción elegida fuera de menos kilometraje, las ancas también se resienten. Por tanto, la Plana no  es tan llana.

Dicen que el color de la alegría y de la esperanza (eso le atribuyen al verde) ofrece 10 tonos diferentes por estos lares. Comparativa e incógnita: si los esquimales distinguen 30 tonalidades de la nieve, ¿cómo nuestro ojo es tan poco preciso con el verde? Y eso que no será por operaciones oculares varias, anteojos de todo tipo, lentillas, prótesis diversas  y demás arreglos. Quizá habrá que recurrir a la visión de los artefactos digitales par que ellos nos fotografíen y aprecien o descubran mejor nuestras limitaciones. 


¿Autorretrato?


Y no hablemos del poder también adictivo de la  IA o AI que, si no sabe una respuesta de cualquier prompt, se la inventa: nunca sabe decir que No. Aunque no queramos,   a veces nos conduce sin saber a dónde. Este aprendiz de todo lo que ignora (que es mucho) debió de ser analizado a fondo por esta Inteligencia Artificial. 

En aquel momento de placidez, sentado en un autocar aún no autónomo, le apareció una recomendación en el móvil que le preocupó por sospechar que podía ser un golpe directo a sus pocas capacidades. Era un artículo impactante, con un título difícil de pasar por alto: “¿Cada vez hay más imbéciles? Una teoría intenta demostrar que sí”. En la búsqueda de un posible autorretrato (personal, de este plumilla) a aquellas horas de la mañana, tamaña provocación alivió al lector cuando, más adelante en unas líneas esperanzadoras,  decía que eso no tiene que ser malo para la especia humana (¡menos mal!). Para quien quiera profundizar en lo que seguro que no es, he aquí el libro original al que se refiere el artículo: “Nuevo elogio al imbécil”, de Pino Aprile, continuación de un libro anterior también dedicado a imbéciles. 

Al final de la lectura, la parada en Vic devolvió a quien lo leía a la otra realidad, con la belleza primaveral ante los ojos. En todo caso la palabra Imbécil no se olvida. Da para mucho.


Deserciones


En la denominada por los romanos como Auso (Vic), parece ser que el obispo al que le seguimos sus huellas, Abat Oliba, impulsó la construcción de edificios eclesiásticos e incrementó el poder de la ciudad. La espiritualidad y los mercados se impulsaron. A veces van de la mano. Un ejemplo actual, el mercado del sábado en la plaza de VIc, que dejamos a un lado, no siendo que las mochilas se recargaran con productos del cerdo y similares (había que dejar sitio para cocas de Mossèn en algunos selectos hornos, puestos ahí para una inmensa minoría). 

Aquí vinieron a la memoria recuerdos del grave atentado terrorista en esta Ciutat dels Sants (cuartel de la Guardia Civil), la potente industria porcina con algunos mataderos en su momento denunciados (Santa Eugènia de Berga), xenofobias concretas e integraciones generales, universidad de calidad, época de boicot a industrias lecheras castellanas en momentos en que la “llet nostra"  no era tal sino de Navarra, grafitis por el camino con el cerdo como personaje principal, potente desarrollo como capital muy bien situada y con gran futuro.

Ya en las afueras, las dudas de si enfrentarse o no al tramo más largo de la etapa se abonaron por alguien con los siguientes argumentos: que si había granjas de vacas al aire libre, que si se pasaba por ciertos espacios- imprescindibles en nuestra civilización-, por ejemplo estación depuradora de aguas residuales, desguaces, talleres, almacenes, granjas de animales, cementerios o centros de recogida de residuos. Al final (o, más bien, al principio del camino) iniciaron el tramo pocos pero bien avenidos.


Molinos


La realidad fue muy distinta a la anunciada. Los primeros  5 km llanos hasta llegar a Sant Julià de Vilatorta fueron un placer visual por parte de la anilla verde de Vic  entre sombras, cantos de pájaros y encantamientos varios. Allí estaba el río Gurri, compañero del Mèder (etapa anterior). Uno le entrega el agua al otro (el Mèder al Gurri) y al final toda acaba en el Ter. Como punto final de la etapa, en el pantano de Sau intenta cubrir la iglesia de Sant Romà y allí se guarda o se bombea a Susqueda. 

Estos entornos fueron  el saludo a modo de  bienvenida para entrar más tarde en L’Espai Natural de les Gulleries-Savassona, perteneciente a la red de Espacios Naturales de la Diputació de Barcelona. Los senderos locales por Osona son muchos, con cruces de caminos que a su vez cruzan otros caminos más anchos o carreteras, que a su vez entran y salen de poblaciones, pasan por las ermitas Abat Oliba y ayudan a abrir los ojos a huellas eclesiásticas, del pueblo llano y de noblezas varias, todos amenazados por bandoleros “de rancio abolengo”, de aquí o de zonas próximas: Joan Serrallonga, el general Josep Moragues y otros segundones.

El puente d’en Bruguer (dentro de “Els camins del Bisbe i Abat Oliba”), construido en el siglo XIV para pasar el río Gurri, fue el punto de partida para la Ruta de los Molinos de Calldetenes, una oportunidad para familiarizarse con la antigua industria harinera del entorno. Siguiendo el  torrente de Sant Martí,   venido a menos, se iba serpenteando por estas construcciones, con traídas de agua para los antiguos molinos y, ahora,  espacios a la sombra para solaz y recuperación de fuerzas. Las zonas de picnic como verdaderas áreas de descanso. 

Entre altos árboles, vigilancia en los cruces, bicicletas sin timbre y vehículos de todo tipo, pronto el sonido del agua desembocó en la entrada d Sant Julià de Vilatorta, en el parque de les Set Fonts (cierto, eran 7). Más fuentes, viviendas que retrataban estilos de vida apacible, iglesia de Sant Julià, monumento a oficios y salida hacia otra ermita, la de Sant Roc. ¿Más itinerarios de interés?: el de Puigsec sobre espacios de interés hidrológico y el de los relojes de sol que hay en algunas fachadas de casas de la población, o paso por el área forestal de la Font Trobada.

Curiosidades: en esta población también hay un monasterio de Sant Llorenç del Munt, en una ruta que se inicia en el siguiente pueblo por donde pasó el GR, Folgueroles. 

Pronto empezaron a despuntar las primeras amapolas. Una planta con muchos sinónimos, algunos de los cuales suelen citarse en los programas televisivos en catalán dedicados a  la meteorología. Algunos: roselles, frares, pipiripips, bardabadoca, ronsella, rodella, gall, gallaret, gallgalleret, gallgallinot, ababol, mamberol, pavot roïll, coquelicó. badabadoc. Y más flores…muchas y variadas, con un gran atractivo visual, fotogénicas y fotografiadas.


Evidencias


La placidez del verde primaveral recién estrenado dio paso, primero a la placa de “Folgueroles, bressol del poeta M. Jacint Verdaguer” y, luego  a que la vista se fijara en un letrero con una declaración que, por obvia, se desconoce para qué se puso. ¿No será para evidenciarse en plan marketing facilón ante las poblaciones que no lo hayan puesto, que son la mayoría? El fondo del fondo es lo que importa. Aplausos y solidaridad con el contenido. Texto del letrero de entrada al pueblo, en lila: “ Folgueroles no tolera les agressions sexistes”.  Aún no se olvidan aquellas modas de “Poble d’Europa”, “lliure d’armes” y otros de corte más político.

La evidencia más dulce la protagonizó quien sabe situar también lugares golosos en el mapa. O sea, hornos donde trabajan bien las masas, levaduras y azúcares, algunos con una tradición de años. Folgueroles removió paladares y llenó algunas mochilas con cocas y otras golosinas del obrador Cal Mossèn, especialidad en pan y la Coca de Folgueroles: “Has voltat i observat. Has palpat i ensumat. Ara torna a casa, al molí, i mostr’am què has après”, promocionan en su web. ¿A qué se referirán con algunas palabras concretas y cómo interpretarlas en un entorno tan eclesiástico? 

Estamos ante la coca del Mossèn  en el pueblo de Mossèn Cinto  Verdaguer, un maridaje canónico. En una población también con ilustres pilotos de coches y motos como  el dakariano Nani Roma, polideportivo donde practicaban el patinaje artístico y, por supuesto, el hogar de la infancia del Mossèn convertido en Casa Museu  (visitable), bajo los auspicios de la Fundació Jacint Verdaguer.  Más para ver: jardí Brins d’Espígol, Pi de les Tres Branques.


Progresos


Ermitas y fuentes ya reseñadas se sucedían de camino a Tavèrnoles, pequeña población con 340 habitantes, donde destacaban, además de la iglesia de Sant Esteve, los olores de las brasas de restaurantes cercanos y su centralidad religiosa, con una filial en Sant Pere de Savassona. A la sombra de tal santo, la gula provocó el crecimiento, ampliación y traslado de lugar  original del restaurante Cal Janot, ahora llamado Restaurant Colomer-Cal Janot. Las huellas olorosas que perfumaban el ambiente exterior y la multitud de la entrada debían ser tan buenas o mejores señales que las estrellas o los tenedores con los que presume el gremio.El alojamiento rural de Cal Janot despuntaba como muy acondicionado para huéspedes. 

Se observaban otras masías diseminadas y se escuchaban a lo lejos  algunas muy preocupantes conversaciones vintage. Jóvenes lozanos y bien perfumados presumían de que tenían que volver tiempos pasados, azuzados por youtubers, influencers y otras especies donde la ignorancia campa a sus anchas. Ante pensamientos progresistas, a veces utópicos, el sueño para ellos era refrescar ese pasado, donde “otro mundo es posible” si es el anterior y muy de derechas. Su único pensamiento utópico era muy regresivo, implorando personajes sin calificativos y tiempos lúgubres: ¡qué pena! 

Más adelante, por estas tierras de Les Gulleries, tan históricas, se recordaban leyendas y realidades  de bandoleros, maquis, fantasmas, bestias, demonios, carlistas, emboscados. Todo en torno a la vida en masías centenarias donde, si las piedras hablaran, podrían relatar historias como las de la masia Clavell, en el libro “Te di ojos y miraste las tinieblas”, de Irene Solà. Una novela extraña pero atractiva, muy propia para imaginarla aquí, donde la situó la autora.


Rocas


Aquí, aparte de iglesias y variadas categorías humanas, hay más sorpresas.

En un terreno tan montañoso, con muchas y diversas  flores por todas partes, casas con leña cortada en el porche, habituales globos aerostáticos en el cielo y muchas sendas, el río Ter quería asomar a lo lejos y presumir de curvas, o sea, meandros. Antes, en lo alto la ermita de Sant Feliuet y, a pie de GR, la zona de Savassona llamada “La Savassona”, apta y preparada para el llamado Boulder, traducido en la práctica a escalada deportiva, artificial y en bloque. Un lugar de culto para esa escalada pero en pequeño formato. Para saber más sobre las posibilidades de estas piedras,  se pueden encontrar en alguna web específica, por ejemplo, 182 vídeos con propuestas en los bloques. En este espacio, también estaba (y se supone que seguirá ahí, no apta para que los vascos más duros que la piedra, expertos en Harrijasotzeak como Iñaki Perurena,  practiquen con ella)  la gran roca de 400 toneladas de peso, llamada Pedra del Sacrifici. Por sus rituales, con tumbas que contienen esqueletos en forma de  fetos encogidos y otras señales parece ser que  existió por aquí un poblado ibérico. Otras piedras: les Bruixes, de l’Home o Pedra del Nen.


Cercas


Este es un país con muchas cercas, vallas, setos, cables por los caminos, protecciones privadas,  delimitaciones de animales y demás impedimentos para no ver ni pasar por donde dicen que no te toca. Tantas granjas “se olían” a distancia. O sino, el género canino andaba por allí ladrando y poniendo límites al campo. “Ya puedes chillar, ¡cuando hablas no se te entiende!”, le respondía un caminante mientras se sorteaban obstáculos varios, con pronunciadas subidas que solo tenían una ventaja: estaban a la sombra. Aquellos perros rurales no se parecían a los urbanos, donde cuando salen a pasear con dueños/dueñas a veces no se sabe quién pasea a quién.

Sorpresa: las Escales de Foquers, con 300 escalones, un alivio que se agradeció para bajar y evitar los resbalones en la roca mojada, con final en la fuente de Foquers. Pronto Tavèrnoles, con una placa ante la  que alguien echó en falta que concretaran la definición de Patria aquí: “En Memòria dels defensors de la pàtria”

Un senderista, fantástico guía, amenizador  y conductor del grupo,  todo el tiempo con el trak en la mano, estaba muy preocupado por dónde se ponían los pies, ya cansados por el kilometraje recorrido. Ante el mojón de una deposición (se duda de si humana o canina) bien que se cuidó de advertir a todos que no se pisara y menos antes de iniciar una pronunciada bajada. Al poco rato dijo: “Algo me huele mal”,  su pituitaria detectó rastros, preguntó quién había lustrado sus zapatillas y, al final, descubrió que era él. Ya sabemos que, si bien en este país la escatología es un orgullo, aquí fue posible objeto de inseguridad.

Mientras, la maquinaria de tomas de agua del Ter, los indicativos a afamados restaurantes de los que te reciben con larga tabla, cuchillo y algún metro de fuet y demás chacinas (por ejemplo en Fussimanya), todo conducía al punto con retorno (ida y vuelta) para visitar un reconocido monasterio, estratégicamente situado. Mientras, el Ter cada ve era más visible, fotogénico y para plasmarlo en digital. 


Vistas


“Uno de los monumentos más importantes del románio catalán”, así se promociona el monasterio benedictino de Sant Pere de Casserres en su web. Previo pago de entrada (no pueden entrar animales excepto “gossos pigall”, anuncia sin aportar razones), la espectacularidad del entorno de les Masies de Roda, del Ter y de su historia entre capellanes, órdenes religiosas, familias nobles, vizcondes, vizcondesas (y se supone que no admitirían  bandoleros ajenos, a no ser que “presuntamente”  estuvieran dentro), era para contemplar, andar y disfrutar, con una reconstrucción bien lograda. Las vistas: sin calificativos. Y, detrás de todo, el Consell Comarcal d’Osona y la Fundación de un extinto banco y de otro actual con OPAS en marcha.  ”Amb la col.laboració històrica” de estos, dicen los papeles y la web, muy completa y documentada..

La ida y vuelta por senderos con precipicios que caían sobre el río Ter y el Torrent de l’Infern permitían contemplar mejor sus meandros y el terreno que dejaban en medio.  Lejos se adivinaba el pantano de Sau. Una pequeña muchedumbre de ojos buscaba la punta del campanario de la torre más deseada, la atalaya más seguida, fotografiada e indicadora de sequías y de la progresiva acumulación de la esperada agua primaveral. Según alguna investigación confirmaba, la iglesia de Sant Romà de Sau es la más antigua del mundo que aún se conserva de pie sumergida en un pantano (excepto si hay sequía, controlada en este caso por las masas visitantes). Y es la que está a mayor profundidad: 23 metros. Construida en 1061, lleva más de 50 años sumergida si el agua lo favorece. Toda una atracción turística, siempre con el móvil a punto. 

Ante tanta agua alguien pedía - con cierta sorna - que una parte del pantano de Sau fuera trasvasada urgentemente a esa población cercana a Terrassa, con 1.342 piscinas censadas para sus 9.815 habitantes (censo de 2024): ¿cuántas piscinas por habitante o al revés?. Según noticia de TV3 algunas viviendas tenían problemas con el agua de boca por culpa del llenado de tantas piscinas. En fin… Buen tema este… Sin comentarios. 


Tributos


En aquellas épocas los tributos, diezmos y otras prebendas -más obligatorias que voluntarias- era habituales. En esta etapa del GR algún personal andarín y muy esforzado también tuvo que tributar pero de forma: involuntaria y lesiva. Al acabar un sujeto manifestó con orgullo: “He dado la cara por GRMANIA” señalando las pruebas en su rostro, Cayó de frente y dio con su cara en el suelo. La marca vertical y alargada ya es una muesca más en su brillante hoja de servicios. También hubo quien cayó por un desmayo o “pájara” y quien una rama le  “acarició” la cabeza en un roce de ida y vuelta, con otra muesca que le honra. Todas estas tribulaciones fueron en acto de servicio. 

Después del  final de etapa en Saant Romà de Sau, pantano de Sau y Parador de Vic-Sau (cerrado por obras), la vuelta recaló de nuevo en el bar El Pavelló de Artés. Ya como si fuéramos de la casa o clientes VIP.

Y, como colofón de la actual temporada 2024-2025 por el GR 151 Abat Oliba, un tributo personal a un líder austero de Uruguay y creíble por predicar con el ejemplo personal, el cual nos dejó hace poco. Alguien inolvidable por su vida, implicaciones, acciones, polémicas y tantos mensajes como nos ha regalado a modo de  herencia. Por ejemplo este:



“Es bueno vivir como se piensa porque de lo contrario pensarás como vives”

            José “Pepe” Mujica (Montevideo 1935-2025)




Evaristo

25/05/2025